Реконструкція спортивного комплексу “Меблевик” в смт Смига

Шлях від ідеї до успіху відстанню в 2 роки: історія проекту “Реконструкція спортивного комплексу “Меблевик”

18 лютого 2021 року під головуванням Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова відбулось перше засідання Комісії з відбору проектів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку у 2021 році.

У відборі проектів взяли участь 20 народних депутатів України – представників Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, що представляють 6 парламентських фракцій і депутатських груп. Також у Комісію увійшли представники кількох міністерств, у сферу інтересів яких входить питання розвитку регіонів у різних галузях: медицина, спорт, освіта та культура.

Комісія підтримала всі проекти регіонального розвитку, до яких не було зауважень, та рекомендувала включити їх в проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України щодо затвердження проєктів, що фінансуватимуться у 2021 році за рахунок коштів ДФРР. В переліку цих проектів – проект “Реконструкція спортивного комплексу “Меблевик” по вул. Кості Прокопчука, 45а в смт Смига Дубенського району Рівненської області.

Шлях від ідеї до результату тривав більше 2 років. Про те, як все починалася…

Зародження ідеї реконструкції спортивного комплексу “Меблевик”, який знаходиться в смт Смига відбулося в 2019 році. В січні цього року наша громадська організація подалася на конкурсний відбір і стала однією з 11 переможців проекту “11х11 чемпіонів. Футбол заради розвитку молоді та регіонів”. До складу комісії, яка проводила відбір, увійшли перший віце-президент ФФУ, легенда футболу Олег Протасов, перший віце-президент Асоціації аматорського футболу України Олександр Каденко, координатор соціальних проектів Євгеній Столітенко, радник з питань економічного співробітництва та розвитку Посольства ФРН в Україні доктор Тобіас Шрадер та співробітниця Посольства Світлана Чеботар, заступник керівника проекту «11х11 чемпіонів. Футбол заради розвитку молоді та регіонів» Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ Ukraine) Тетяна Хімченко, а також представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Наталія Вознюк.

За результатами проведеного детального аналізу документів та поданих проектів (всього було подано 74 заявки), що мали відповідати визначеним критеріям оцінювання, журі визначило кращі 11 заявок від аматорських футбольних клубів та ДЮСЗ, що стали переможцями відбору. Кожен з 11 клубів отримав фінансову підтримку на реалізацію заявленених заходів та на придбання проекту в сумі, еквівалентній до 11 000 євро за курсом НБУ. Частина цієї суми, еквівалентна до 1000 євро, була надана в якості матеріальної допомоги у вигляді базового набору екіпіровки та спортивного інвентарю для клубів-переможців. Кошти не були прямо перераховані на рахунок клубів-переможців. Потреби згідно заявки подавалися організаторам конкурсу, які проводили відповідні процедури закупівель і далі вже передавали все клубам. До речі, саме завдяки цьому проекту до нас у Смизьку громаду завітали, на той час, Віце-президент Асоціації аматорського футболу України – Олександр Каденко, нині – Президент ПФЛ України та координатор соціальних проектів УАФ Євгеній Столітенко.

ФК «Єврошпон-Смига» представив в заявці заходи та придбання, які були спрямовані на популяризацію здорового способу життя в Смизькій громаді та створення умов безпечної спортивної інфраструктури для занять спортом кожного жителя громади, в тому числі дітей та молоді, а саме: проведення ІІІ Міжнародного дитячого фестивалю з футболу «Я-Патріот!», придбання 6 футбольних воріт на спортивний комплекс «Меблевик», які відповідають вимогам ФІФА (до речі, саме завдяки чудовому стану газону на стадіоні “Меблевик” та наявності цих воріт вже два роки поспіль у Смизі проводиться Кубок Рівненської області та розпочалася співпраця з РОАФ в напрямку розвитку дитячого футболу на Рівненщині) та виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію спортивного комплексу «Меблевик», на яку були виділені кошти з місцевого бюджету рішенням депутатів Смизької селищної ради, як основною умовою по співфінансуванню проекту.

Підготовка проектно-кошторисної документації, проходження експертизи – процедури, які тривали досить довгий період і по термінах у 2019 році подати заявку на конкурсний відбір до Державного фонду регіонального розвитку (далі – ДФРР) не вдалося.

Проте вже у 2020 році, 27 березня, Смизька селищна рада, як заявник, а громадська організація ФК “Єврошпон-Смига”, як ініціатор та автор цього проекту, спільно підготували заявку та весь необхідний перелік документів і подалися на конкурс ДФРР. Процедура відбору через COVID-19 відтермінувалася до листопада. І 13 листопада на сайті Рівненської обласної державної адміністрації був офіційно висвітлений перелік проектів, які пройшовши перший обласний етап відбору по конкурсу ДФРР, мали можливість отримати відповідне фінансування. Загалом було подани 53 заявки, серед яких проект по реконструкції спортивного комплексу “Меблевик” потрапив у 12-ку проектів, які набрали найбільше балів представників обласної комісії з відбору інвестиційних проектів та програм.

15 січня на сайті РОДА був висвітлений перелік проектів , які отримали затвердження Обласною комісією з відбору інвестиційних проектів та програм. Своїм рішенням Комісія затвердила перелік з 7 об’єктів. Наш проект по реконструкції спорткомплексу “Меблевик” війшов до цього переліку. Для початку проведення будівельних робіт на 2021 рік з ДФРР має бути виділено 5 млн. грн., з місцевого бюджету – 560 тис. грн. Загальна вартість проекту становить 36 211, 337 тис. грн. Далі проекти передали на затвердження до Міністерства.

І ось 18 лютого, одноголосне погодження Комісією 294 проектів зі всієї України на фінасування з ДФРР на 2021 рік, серед яких наш “Меблевик”. Передфінальний етап – розпорядження Кабінету Міністрів України щодо затвердження проєктів, що фінансуватимуться у 2021 році за рахунок коштів ДФРР.

Чекаємо оприлюднення розпорядження Кабінету Міністрів України.

Остаточне затвердження цього проекту, означатиме, що робота тільки починається. Адже це передбачатиме перетворення спорткомплексу на новий сучасний мультифункціональний простір. Представляємо Вам візуалізацію даного проекту. Віримо, що спільними зусиллями зможемо в близькому майбутньому перетворити мрію в реальність!

І головне, що вдалося зрозумітити на цьому шляху, це те, що коли є благородна мета, то поруч завжди будуть люди, які підтримають, і тоді будь-які виклики перетворюються в нові можливості. Тому що, насправді, на цьому шляху було дуже багато бюрократичних процедур, але завдяки підтримці близького оточення та новим знайомствам вдалося подолати всі ці труднощі, і навіть більше – залишитися з багатьма з цих людей в гарних стосунках.

Користуючись нагодою, від імені ФК “Єврошпон-Смига” висловлюю щиру подяку всім, хто поруч з нами на цьому шляху від початку, і віримо, що будуть з нами і надалі:

Українська Асоціація Футболу / Ukrainian Association of Football Асоціація Аматорського футболу України GIZ Ukraine

Рівненська обласна асоціація футболу

Міністерство молоді та спорту України

Рівненська обласна державна адміністрація

Управління молоді та спорту Рівненської ОДА

Федерація легкої атлетики Рівненської області

ГО “Федерація волейболу України” / Ukrainian Volleyball Federation

ПрАТ “Єврошпон-Смига” Басюк Володимир

Смизька селищна рада

Депутатський корпус Смизької селищної ради

Олександр Аліксійчук

Yevgeniy Stolitenko

Олександр Каденко

Oleksiy Khakhlov

Разом зможемо більше!

35 переглядів
Olena
19 Лютого, 2021

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *